Cafe Moarkswal
Aldtsjerk . 058-256 3300
Zaterdag 21 september de Nacht fan Aldtsjerk mmv feestband "LAYS"en "Butterfly". Bestel hier je tickets.
Het café
Unieke lokatie aan de Elfstedenroute
Het café
Wolkom yn Café Moarkswâl
Het café
Voor een hapje en een drankje in een gezellige ambiance

Wolkom yn Café Moarkswâl

Café Moarkswâl ligt in het charmante dorp Aldtsjerk, één van de 7 dorpen van de Trynwâlden.
Het café dateert van rond de 1800 en is onmisbaar in de geschiedenis van Aldtsjerk. Vroeger fungeerde het als “Trochreed “met een stalling voor paarden. Later werd het vooral bekend als IJscafé, vanwege de ligging aan de elfstedenroute (tussen Bartlehiem en de finisch op “de Bonke”.

In 1982 is het cafe afgebrand. Deze brand verwouste het gehele pand, maar daarbij ook de tradities van het cafe, zoals de eerst aankomende over ijs uit Leeuwarden. Deze persoon kreek dan een naamsvermelding in “de Balk”van het cafe. In 1983 is het weer opgebouwd, met als vereiste, dat de balk met namen weer in het cafe geplaatst werd.De namen zijn vanaf 1949 weer teruggevonden en weer in ere hersteld. In het café hangen vele foto’svan de geschiedenis.

Na veel tussentijdse aanpassingen, is er in het voorjaar van 2010 een serre aangebouwd aan de waterkant.

Voor een hapje en een drankje in een gezellige ambiance, kunt U bij Café Moarkswâl terecht. Maar ook om te biljarten, darten en klaverjassen. Daarnaast organiseren wij geregeld live-muziek en worden er in oktober en november spoketchten georganiseerd. Voor vergaderingen, personeelsfeestjes of familiefeestjes bent u ook aan het goede adres.

U bent van harte welkom in Café Moarkswâl

Henk en Jannie Breeuwsma

Unieke lokatie aan de Elfstedenroute

Café Moarkswal ligt op een unieke lokatie, nl. aan doorgaand vaarwater en aan de Elfstedenroute. Het staat dan ook bekend als ijscafe.
In de winter is het een ideale plek om tijdens het schaatsen even van het ijs te stappen voor een hapje en een drankje. In de serre kunt U dan genietend van de snert de voorbij schaatsende menigte volgen.

De afgelopen jaren is er veel gedaan aan de recreatie/toerisme in de Trynwalden. Zo is ook de noordelijke elstedenroute opgewaardeerd, door het uitdiepen van de gehele route op 1,50 meter diep en zijn alle bruggen omhoog gebracht. Dit met de bedoeling om meer boten en sloepen naar deze route te trekken. Hierdoor is ook ons café nu beter bereikbaar over water.

Wij bieden tevens een oplaadpunt voor fluisterbootjes en fietsen.

” Aan land” zijn er veel wandelroutes uitgezet en ligt het park van landgoed de Klinze naast de deur.

Oude schaatsbalken en tradities

Café Moarkswâl, staat bekend als het yscafé met “de balk”. Bij binnenkomst zie je direct de plafondbalken met opschrift. Hierop staan de namen van de personen die als eerste over ijs vanuitLeeuwarden bij het cafe arriveren. Een traditie die al meer dan 100 jaar oud is. Het is erg jammer dat alle namen verloren zijn gegaan met de brand in 1982. Gelukkig is het grootste aantal met behulp van oud kastelein Dhr. Woudstra weer in ere hersteld.

Vanaf  het jaar 1949 kunt u de namen weer bewonderen op de balken in Café Moarkswâl.